Co-terapie de cuplu - un plus pentru cei ce cauta ajutor"In orice relatie exista trei elemente: fiecare partener al cuplului si relatia dintre ei. Fara o buna cunoastere si validare a fiecarui element in parte, relatia nu poate exista."


Din ce in ce mai multe cupluri cauta ajutor specializat pentru rezolvarea situatiilor problematice ce apar in dinamica sistemului de cuplu. Fie ca sunt casatoriti sau nu, tineri sau mai in varsta, partenerii implicati in relatii de cuplu sunt interesati sa isi salveze relatia din motive variate si, ajung la terapie dupa ce, in cele mai multe cazuri au eliminat tot ceea ce stiau sa faca mai bine si nimic nu a functionat. Majoritatea cuplurilor care ajung in terapie se afla intr-o situatie de criza din care simt ca nu pot iesi fara un ajutor specializat. Alegerea unui terapeut de cuplu este dificila si plina de peripetii deoarece ambii parteneri trebuie sa fie de acord cu aceasta alegere. Sexul terapeutului ales poate parea ca il avantajeaza pe unul dintre parteneri si acest lucru poate fi inconfortabil pentru cel ce se simte in inferioritate. Dificultatea de a avea o relatie egala cu ambii parteneri ai cuplului este iminenta pentru orice terapeut, indiferent cat este de experimentat. Ca o cale de a rezolva aceasta problema, spcialistii in domeniu au creat un nou concept care apare si in tara noastra: co-terapia de cuplu. Aceasta modalitate se refera la terapia de cuplu intreprinsa de o echipa de psihoterapeuti, de preferinta barbat si femeie. Prezenta unei echipe de terapeuti, de sexe diferite are avantaje importante in terapia de cuplu si poate oferi confort in egala masura ambilor parteneri de cuplu.


Cum se desfasoara co-terapia de cuplu?


Sedintele de terapie alterneaza intre intalniri comune in care partenerii cuplului se vad cu cei doi terapeuti si intalniri individuale paralele ce au loc cu o frecventa stabilita de comun acord cu clientii. Aceasta alternare asigura clientii ca vor primi atentia necesara atat in regim individual cat si impreuna, ca si cuplu. In acest fel, fiecare client are propriul sau terapeut iar cuplul, ca si unitate are propriul lui terapeut, reflectat in echipa celor doi co-terapeuti. Acest fapt permite aducerea in cadrul terapiei cuplului a unor aspecte individuale ce nu pot fi discutate in cadrul cuplului din diferite motive. De asemenea, se pot atenua anumite reactii emotionale prea intense pe care uneori unul din partenerii de relatie le poate avea si se poate facilita intelegerea procesului terapeutic si a tiparelor de interactiune din cuplu de catre fiecare partener in parte.


    Avantaje ale co-terapiei de cuplu
  • Orice interactiune cuprinde doi participanti si doi observatori, evitandu-se triangularea, izolarea sau marginalizarea unui client sau al altuia.
  • Ambele sexe sunt in mod egal reprezentate, evitandu-se o triangulare generata de genul terapeutului.
  • Un exemplu de cuplu functional este reprezentat de echipa terapeutica care poate furniza in acest fel un model.
  • Vindecarea emotionala este facilitata intrucat cuplul terapeutic poate prelua rolul parental pentru clientii imaturi emotional ce au nevoie de crestere si dezvoltare armonioasa pe acest palier afectiv.
  • Cand unul din cei doi terapeuti lucreaza, celalalt terapeut devine un fin observator ce contribuie prin propriile sale observatii la intregirea tabloului cuplului client, conducand la o mai buna si mai rapida conceptualizare a cazului, negociere a ipotezelor de lucru si prin aceasta la grabirea ameliorarii simptomatologiei pe care cuplul o prezenta.
  • Separerea cuplului in sedintele individuale si lucrul in 4 la sedintele de cuplu asigura de asemenea o atentie sporita pentru fiecare entitate a cuplului. In orice relatie exista 3 elemente ce merita atentie, fiecare partener de cuplu si relatia dintre ei. Acest mod de lucru asigura o atentie eficienta pentru fiecare din acestia trei.